Saltar apartados

Polítiques Públiques dels Serveis d'Intel·ligència 2012

 

6 CRÈDITS DE LLIURE ELECCIÓ

 

SOL·LICITUD

Dels alumnes preinscritos es realitzarà una selecció que els serà comunicada personalment. Es prioritzaran les sol·licituds d'els qui tinguen major necessitat del curs en la seua activitat professional i/o acadèmica.

 

PROFESSORAT
 • Dr. D. José J. Sanmartín. Professor de l'Àrea de Coneixement de Ciència Política i de l'Administració del Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat de la Universitat d'Alacant.
 • I altres experts en la matèria que intervindran en algunes sessions.

 

CLASSES PRESENCIALS
Les classes presencials del curs s'impartiran els divendres lectius de 18'30 a 21'00 hores des del 21 de setembre al 21 de desembre de 2012, tots dos inclusivament, en la Universitat d'Alacant. Els alumnes efectivament matriculats rebran un correu, abans de l'inici del curs, sobre l'aula per a la impartició de les classes presencials.

 

 

PROGRAMA
 • BLOC I: Les Polítiques Públiques en l'àmbit d'Intel·ligència. Saber és poder. Origen dels Serveis d'Informació. Les agències especialitzades ena l segle XIX. La revolució en la Intel·ligència. L'impacte de la Primera Guerra Mundial. L'enfonsament del mite romàntic de l'espionatge. La crisi d'entreguerres. L'amenaça del totalitarisme. La lluita contra el nacional-socialisme d'Hitler. La brutalitat de la Segona Guerra Mundial. L'expansió del règim soviètic. La Guerra Freda.
 • BLOC II: Metodologia d'Intel·ligència. La formació d'un analista: requisits i plantejament. El raonament com a eina de treball. Inducció. Deducció. El mètode científic. L'anàlisi "linchpin". L'anàlisi per analogies. El plantejament d'hipòtesis competitives. El desenvolupament intel·lectual de l'analista. El caràcter no conformista de les seues conclusions. L'esgotament (i el potencial) de la intuïció. El treball com a motor del talent. La humilitat davant els esdeveniments, i el desig d'aprendre de tot, com a actitud proactiva. L'evidència palmaria: només uns pocs serveixen com a analistes d'intel·ligència. El procés analític necessita d'un enfocament transversal i obert. La definició de l'assumpte, que no sempre de l'objectiu. La recol·lecció d'informació i les seues modalitats de processament. La cerca de fonts contrastades. La producció d'hipòtesi. La tècnica preventiva: la creació d'escenaris negatius. La reflexió, el rigor, l'objectivitat, bases per a executar una anàlisi solvent. Descripció dels errors típics dels analistes d'Intel·ligència: metodologies per a limitar aqueixes falles.
 • BLOC III. Estat de Dret i Polítiques Públiques en Intel·ligència. Causes de la seua desconnexió. El mite del Mossad. La defensa de l'Estat d'Israel. La doctrina política. ¿Té el Mossad una ideologia? Les causes de la seua eficàcia. La "Operació GARIBALDI". El judici d'Adolf Eichman en Jerusalen.  L'anàlisi d'Hanna Arendt. La infiltració com a tècnica professional. La figura dels "talps". Els límits morals: la polèmica sobre la "Operació COLERA DE DÉU". L'estructura organitzativa i operativa del Mossad actualment. El seu desplegament a Occident. Tècniques de contra-terrorisme.
 • BLOC IV: La reconstitució de la CIA. El conflicte entre burocràcia i eficàcia.  Estructura interna. Pautes de funcionament. Operacions especials. La lluita contra l'enemic soviètic. ¿És la CIA un "lobby"?.La nova agenda de Seguretat a Estats Units. Els conflictes amb altres serveis d'informació d'Estats Units. L'Agència de Seguretat Nacional. El Servei Secret.
 • BLOC V: El KGB com a font de poder en el règim comunista. Una funció tan política com a professional. Una organització eficient i jeràrquica.  El prestigi de Markus Wolf. Les causes de l'eficiència de la Intel·ligència de la República Democràtica Alemanya. La crisi dels anys vuitanta. L'actual Servei d'Intel·ligència de la Federació Russa.
 • BLOC VI: La història de la Intel·ligència a Espanya. Les primeres cèl·lules. Els grups operatius. La reorganització de Carrero Blanco. El SECED. La reforma democràtica; el CESID. Les diferents etapes del CESID; els seus èxits i els seus escàndols. El colp d'estat del 23 de febrer de 1981. El “cas GAL” i els seus antecedents (Batalló Basc-Español”). El terrorisme d'Estat com a antítesi –ètica, jurídica i política- del que ha de ser l'actuació d'un règim legal i democràtic. El CNI com a organisme públic al servei de la democràcia. La llei reguladora de 2002.
 • BLOC VII: La depravació en el mal ús dels Serveis d'Intel·ligència. El cas del règim totalitari del Tercer Reich. De l'Abwehr de Canaris (1935-1944) al SD. La dictadura de Stalín. Les porgues de Moscou en els anys trenta. Els assassinats massius. La brutalitat ideològica en la Xina maoista. El règim de Pinochet. La repressió com a política d'Estat en l'Argentina de la dictadura militar. Les tortures i els altres atemptats contra els Drets Humans. Els “desapareguts”. Quan el crim es converteix en un fet quotidià. La delació com a falsa tàctica d'Intel·ligència.  
 • BLOC VII: El sentit de servei públic; la defensa de l'Estat. La cultura de la Intel·ligència. L'actual concepte d'Intel·ligència. La idea de Seguretat Internacional. Occident, ¿aïllat davant un nou “llimes” imperial? La Història que sempre es repeteix: la permanent amenaça del radicalisme. La recuperació del principi romà d'Imperi. La defensa de la llibertat política com a principi cardinal de la Intel·ligència occidental.  

 

REQUISITS PER A l'OBTENCIÓ DEL CERTIFICAT O DIPLOMA.
Per a obtenir la qualificació d'apte, l'alumne haurà d'aprovar un examen tipus test sobre els continguts del curs que se celebrarà en la penúltima classe del curs (14 de desembre de 2012) i també haurà d'aconseguir la qualificació d'aprovat en un treball escrit monogràfic sobre un tema del programa del curs. Les qualificacions obtingudes es publicaran el 17 de desembre de 2012, a les 11.00 hores, en el Tauler d'anuncis de l'Àrea de Ciència Política i de l'Administració. La revisió de l'examen es realitzarà el 21 de desembre de 2012 de 9 a 14 hores en l'Àrea de Ciència Política i de l'Administració.
 
El treball escrit monogràfic requerirà l'autorització del Director del Curs, així com la investigació sobre fonts primàries i secundàries, i haurà de ser lliurat per correu electrònic a jose.sanmartin@ua.es abans de les 10 hores del 30 de novembre de 2012, divendres. El treball escrit monogràfic haurà de reunir les següents característiques: ser un estudi completament original, redactat en interlineat senzill, amb tipus de lletra Estafes New Roman, grandària 12, extensió mínima de 3.000 paraules. Les qualificacions obtingudes del treball escrit es publicaran el 17 de desembre de 2012, a les 11.00 hores, en el Tauler d'anuncis de l'Àrea de Ciència Política i de l'Administració. La revisió del treball escrit monogràfic serà igualment realitzada el 21 de desembre de 2012 de 9 a 14 hores en l'Àrea de Ciència Política i de l'Administració. Es valorarà especialment el caràcter original del treball escrit monogràfic, i la investigació sobre fonts qualitatives.
 
L'assistència a totes les classes presencials és igualment obligatòria, de la qual cosa donarà fé la corresponent Fulla de Signatures que es passarà en cada classe. Els certificats oficials que validen l'absència d'alguna classe només seran tinguts en compte en un màxim del 15% de les classes presencials totals; és a dir, només s'admetrà un certificat oficial i vàlid per a justificar la inassistència a UNA classe. Qualsevol altra absència a classe serà considerada com a falta d'assistència.
 
NOTA PER Als INTERESSATS: per favor, només opte a la preinscripció i/o matrícula d'aquest curs si realment pot complir els requisits per a realitzar-ho i aprovar-ho, atès que per cada plaça disponible sol haver-hi un nombre molt superior de sol·licituds.
 
 
PREINSCRIPCIÓ I MATRÍCULA
 • Període de preinscripció improrrogable: fins a les 10.00 hores del dia 9 de setembre de 2012, a través del formulari de preinscripció. Advertim als alumnes interessats, que la secretaria del curs estarà tancada tot el mes d'agost per període vacacional.
 • Termini de matrícula improrrogable: fins a les 10.00 hores del 17 de setembre de 2012. Cost de la matrícula: 50 €.


L'organització del curs es posarà en comunicació amb els candidats seleccionats per a realitzar el curs a fi de que formalitzen la seua matrícula abans de les 10.00 hores del 17 de setembre de 2012. Els qui esgoten el termini sense exercir el seu dret a formalitzar la matrícula, perdran el dret, passant la seua plaça al següent optante. Podrà establir-se una llista de reserva entre els quals no anassin seleccionats per a la matrícula."

Ciència Política i de l'Administració


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3581

Fax: (+34) 96 590 3686

Facebook: https://www.facebook.com/gestionydireccionpublica?fref=ts

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464