Saltar apartados

Jornades sobre responsabilitat social en la contractació pública

24 i 25 d'octubre de 2018

(Jornada de matí i vesprada)

 

 

Objectiu de les Jornades:

La Llei 9/2017, de Contractes del Sector Públic, ha impulsat significativament la contractació pública socialment responsable. El sistema de contractació pública que estableix aquesta nova regulació contempla, entre altres qüestions, la incorporació transversal i preceptiva de criteris socials, la reserva d'un percentatge mínim de determinades activitats a Centres Especials d'Ocupació i Empreses d'Inserció o la prohibició de contractar amb el sector públic a empreses de més de 50 empleats que no complisquen la quota legal del 2% de persones amb discapacitat en les seues plantilles.

Aquesta configuració de la contractació pública com a instrument per a implementar polítiques en matèria social ve reforçada en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per la Llei 18/2018 per al foment de la responsabilitat social, que en el marc de la normativa bàsica estatal disposa l'obligació a les administracions públiques valencianes d'impulsar la contractació pública socialment responsable i incorpora garanties addicionals.

En aquest context, l'objectiu d'aquestes Jornades serà analitzar els reptes i la incidència pràctica d'aquestes previsions,  tant per a l'Administracions Públiques valencianes com per a les empreses contractistes i entitats socials.

Per a açò, les Jornades s'estructuren en dos grans blocs:

Primer bloc: el seu objectiu serà oferir una visió general entorn de les principals novetats sobre contractació pública socialment responsable des de l'òptica de la nova Llei de Contractes del Sector Públic, així com la problemàtica entorn de l'articulació de clàusules socials en la preparació, adjudicació i execució del contracte.

Segon bloc: el seu objectiu serà l'anàlisi i la posada en comú d'experiències pràctiques per part dels diferents subjectes implicats en la contractació: Administracions Públiques, empreses contractistes i entitats socials.

 

Assistents:

Les Jornades van dirigides a tècnics de les diferents administracions públiques valencianes, empreses contractistes i representants de Centres especials d'ocupació i empreses d'inserció laboral, i públic en general. Per aquest ordre i en funció de l'aforament màxim.

Inscripció gratuïta.

 

Formulari d'Inscripció

 

Direcció  i Coordinació de les Jornades:
 • Juan José Díez Sánchez, Catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alacant.
 • María Almodóvar Iñesta, Professora Titular de Dret Administratiu de la Universitat d'Alacant.

 

Dates i lloc de celebració:
 • 24 d'octubre de 10 a 20 hrs. Saló de Graus R.Martín Mateo de la Facultat de Dret de la UA
 • 25 d'octubre de 10 a 14 hrs. Saló de Graus R.Martín Mateo de la Facultat de Dret de la UA

 

Programa:

DIA 1. PRIMER BLOC. 

 • 10'00 hrs. Sessió Inaugural. Intervenen:
  • Josep Ochoa Monzó, Director General de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern de la Generalitat Valenciana
  • Diana Gil González, Directora del Secretariat de Responsabilitat Social, UA

Objectiu: Anàlisi de la contractació pública socialment responsable conforme a la Llei 9/2017 i els seus antecedents en el dret europeu.

 • 10'30-11'30 hrs. Conferència: "Contratación pública socialmente responsable desde la óptica de la nueva Ley de Contratos del Sector Público". Intervé: J.M. Gimeno Feliu, Catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Saragossa.
 • 11'30-12'00 hrs. Descans

Objectiu: Visió general i anàlisi de la contractació pública socialment responsable en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

 • 12'00-13'00 hrs. Conferencia "Contractació pública socialment responsable a la Comunitat Valenciana". Intervé: A.I. Bueno Bueno, Cap del Servei de Compres de la Generalitat Valenciana.
 • 13'00-14'00 hrs. Debat.
 • 14'00-17'00 hrs. Descans / Menjar.

Objectiu: Anàlisi de les principals dificultats que planteja la incorporació de clàusules socials en les diferents fases contractuals.

 • 16'15-18'15 hrs. Mesa de Ponències: "La incorporación de cláusulas sociales en las diferentes fases contractuales".  Modera: Juan José Díez Sánchez, Catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alacant. Ponents:
  • M.M. Razquín , Catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pública de Navarra.
  • I. Hernáez Salguero, Presidenta del Tribunal Administratiu de Contractació Pública de la Comunitat de Madrid.
  • S. Díez Sastre, Professora Contractada Doctora de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Madrid i Directora del Màster en Contractació Pública Local de l'Institut de Dret Local de la Universitat Autònoma de Madrid.
 • 18'15-19 hrs. Debat.

DIA 2. SEGON BLOC. 

Objectiu: Analitzar des de la perspectiva de l'òrgan de contractació, les dificultats que planteja l'aplicació pràctica de clàusules socials.

 

 • 10'00-11'30 hrs. Conferència: "Experiència pràctica d'un òrgan de contractació". Intervé: I. Costa Castellá, Lletrat Municipal de l'Ajuntament de Gandía.
 • 11'30-12'00 hrs. Descans

Objectiu: Analitzar des de la perspectiva d'entitats socials i empreses, les conseqüències pràctiques de l'aplicació de clàusules socials, així com la seua reserva a Centres especials d'ocupació i empreses d'inserció laboral. Per a açò, es proposa que en aquesta Taula participe un representant d'una empresa contractista i un consultor en clàusules socials i contractació pública socialment responsable.

 • 12'00-13'00 hrs. Mesa de Ponències:"Experiència pràctica d'Entitats socials i empreses". IModera: María Almodóvar Iñesta, Professora Titular de Dret Administratiu de la Universitat d'Alacant. Ponents:
  • I.Bajo García. Directora de la Càtedra de responsabilitat social de la GV a la UA
  • N. Ramos Rosario. Presidenta AVEI (Associació Valenciana d'empreses d'Inserció)
  • J.C.Brutau Malo. Secretari del Consell d'Administració i Advocat d'ECISA
  • C.X. López Benedí, Membre de la Junta Directiva Coordinadora ONGD de la Comunitat Valenciana. Compres ètiques.
 • 13'30-14'00 hrs. Clausura. Representant de la Universitat d'Alacant.

 

 

ORGANITZA
 

 

Dret Administratiu


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3581

Fax: (+34) 96 590 3686

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464