Saltar apartados

Dret Constitucional: Una mirada de cinema

DRET CONSTITUCIONAL

UNA MIRADA DE CINEMA

3 CRÈDITS DE LLIURE ELECCIÓ

Setembre 2016 - Maig 2017

Universitat d'Alacant

 

 

PRESENTACIÓ

L'activitat s'estructurarà en tres blocs temàtics en els quals s'abordaran, a través de tres pel·lícules per bloc, diferents aspectes de rellevància constitucional.

En cadascuna de les sessions, al final de la pel·lícula es lliurarà un qüestionari a les i els assistents per a debatre sobre la temàtica de les mateixes en clau constitucional. A més, en aquests qüestionaris es proporcionarà terminologia jurídica clau per a contextualitzar la narrativa de les pel·lícules en el marc de cadascun dels blocs temàtics. Al començament i final de cada pel·lícula, les professores responsables de cada bloc realitzaran un comentari que permeta contextualitzar el contingut del citat qüestionari.

 

 

PROFESSORAT DE L'ACTIVITAT
  • Mar Esquembre Cerdà. Professora de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant.
  • Nilda Garay Montañez. Professora de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant.
  • Ainhoa Lasa López. Professora de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant

 

 

PROGRAMA PROVISIONAL

LLOC DE REALITZACIÓ: Sala de la Mediateca de la Biblioteca General (planta baixa) en horari de 16 a 19'30 hrs

 

Bloc 1: Les dones com a subjectes de drets.

Professora Mar Esquembre

 

 

Sessió 1ª: 28 setembre 2016

Pel·lícula: “Si las paredes hablasen” (Estats Units, 1996)

Tres històries independents sobre tres dones que van viure en la mateixa casa però en èpoques diferents (anys 50, 70 i 90). Les tres comparteixen el mateix problema: s'enfronten a un embaràs no desitjat. Sobre l'evolució de la regulació jurídica de la interrupció de l'embaràs a Estats Units.

 

Sessió 2ª: 2 novembre 2016

Pel·lícula: “Pago justo” (Regne Unit, 2010)

En 1968, quasi 200 costureras de la planta Ford de Dagenham, a Londres, van organitzar una vaga per a reivindicar la igualtat de salaris pel que fa als homes. Liderades per Rita (Sally Hawkins) acaben aconseguint l'aprovació de l'Equal Pay Act. Sobre la bretxa salarial de gènere.

 

Sessió 3ª: 23 novembre 2016

Pel·lícula: “Sufragistas” (Regne Unit, 2015)

El moviment sufragista va nàixer a Anglaterra en vespres de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). La majoria de les sufragistes no procedien de les classes altes, sinó que eren obreres que veien impotents com les seues pacífiques protestes no servien per res. Llavors es van radicalitzar i, en la seua incansable lluita per aconseguir la igualtat, es van arriscar a perdre-ho tot: el seu treball, la seua casa, els seus fills i la seua vida. La protagonista és Maud (Carey Mulligan), una dona que va reivindicar denodadamente la dignitat de les dones.

 

 

Bloque 2: Realidad constitucional en América Latina

Profesora Nilda Garay

 

Sessió 4ª: 22 desembre 2016

LLOC DE REALITZACIÓ: Excepcionalment el dia 22 de desembre la sessió es realitzarà en la Sala de Judicis de la Facultat de Dret.

Pel·lícula: “Pelo malo” (Veneçuela, 2013)

Junior és un xiquet de nou anys que té el pèl arrissat. Ell vol allisar-li-ho per a la foto de l'anuari de l'escola, doncs així ho porten els cantants pop que estan de moda. Aquesta circumstància ho porta a enfrontar-se amb la seua mare. El que Junior vol és posar-se bonic perquè la seua mamà ho vulga, però ella ho rebutja cada vegada més. Pèl Dolent és una mirada poc comuna sobre la política d'identitat entre les i els llatinoamericans, on el racisme és sovint un tema tabú.

 

Sessió 5ª: 16 febrer 2017

Pel·lícula: “La estrategia del caracol” (Colòmbia, 1993)

Els veïns d'un dels barris més pobres de Bogotà lluiten per a evitar l'enderrocament de la casa on viuen, que és propietat d'un milionari sense escrúpols. Encara que la seua lluita contra l'especulació i la corrupció sembla perduda per endavant, posen en pràctica una original estratègia ideada per don Jacinto, un vell anarquista espanyol. Una pel·lícula que mostra les conseqüències de les polítiques neoliberals sobre els drets de les persones.

 

Sessió 6ª: 23 febrer 2017

Pel·lícula: “La controversia de Valladolid” (França, 1992)

Pel·lícula basada en el debat, organitzat pel Consell d'Índies, que va tenir lloc en 1550 i 1551 en el Col·legi de Sant Gregorio a Valladolid. La sinopsi oficial de la pel·lícula refereix que aquesta oposa dues vistes diferents de concebre la colonització d'Amèrica: la del Fra Bartolomé de les Cases, defensor dels drets humans de les i els indígenes, i la del filòsof Juan Ginés de Sepúlveda, qui vol legitimar el domini colonial sobre la població indígena. No obstant açò, aquesta pel·lícula constitueix una eina per a realitzar un repàs històric als conceptes de subjecte, dignitat, drets humans i drets fonamentals. A més, per a conèixer i reflexionar sobre els qüestionaments que ve fent el pensament crític llatinoamericà a la genealogia del subjecte.

 

 

Bloc 3: Els efectes de la negació constitucional del conflicte social: la perenne dialèctica entre Dret i realitat

Professora Ainhoa Lasa

 

Sessió 7ª: 3 març 2017

Pel·lícula: “Germinal” (França-Bégica, 1993)

Basada en la novel·la homònima d'un dels màxims exponents del naturalisme, Émile Zola, Germinal retrata fidelment la descarnada pugna de les mineres i els miners d'un poble del nord de França enfront de la llavors superestructura del capital de l'últim terç del segle XIX, l'Estat liberal. La cerca d'un salari digne i d'una millora de les condicions de treball en les mines, condueix als habitants de Montsou a una revolta per recuperar la dimensió humana del treball.

 

Sessió 8ª: 7 abril 2017

Pel·lícula: "Las uvas de la ira" (Estats Units, 1940)

Descarnat retrat dels devastadors efectes socials del primer assaig de la globalització, que va concloure amb el crack de Wall Street de 1929. Les i els protagonistes, una família camperola desnonada, emprenen un llarg viatge cap a la terra promesa, Califòrnia, per a treballar en la recollida de raïm. La misèria humana, generada pel model econòmic financer de l'època, reprodueix, fidelment, l'asimetria d'un model que rebutjava la cohesió social.

 

Sessió 9ª: 5 maig 2017

Pel·lícula: "El espíritu del 45" (Regne Unit, 2013)

Documental dirigit pel cineasta britànic Ken Loach, on es realitza una comparativa entre la lluita de la generació britànica de la segona postguerra mundial per integrar les seues demandes socials (assegurances d'ocupació, educació pública, protecció de la classe treballadora en les relacions laborals) en l'ordenament jurídic de l'època, i el desmantellament del welfare state anglès amb l'ascens al poder de Margaret Thatcher, capdavanter del model jurídic-polític neoliberal.

 

 

AVALUACIÓ

  • Control d'assistència.
  • Realització del qüestionari i intervenció en els debats en la sessions.

 

MATRÍCULA

 

Procediment de devolució de taxes:

Si una vegada realitzada la matriculació del curs i abonades les taxes de matrícula la persona matriculada decidira no assistir al mateix, poden sol·licitar la devolució de les taxes del curs indicant la seua decisió de no assistir mitjançant correu electrònic enviat a la Secretaria del curs. Deurà emplenar, signar i presentar en la Secretaria del curs el següent imprès d'anul·lació de matrícula, A més, la persona matriculada que sol·licite la devolució, haurà de facilitar a la mateixa Secretaria copia del seu DNI per les dues cares, i la seua adreça postal. Pot consultar el procediment en la pàgina del Negociat d'Accés de la Universitat d'Alacant.

A més, la persona matriculada haurà de presentar l'imprès de sol·licitud de devolució de taxes degudament emplenat i el rebut de taxes original en el REGISTRE GENERAL DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT. Els qui residisquen fóra de la província d'Alacant, poden presentar-ho en qualsevol oficina de correus i remetre-ho en sobre tancat a la següent adreça:


REGISTRE GENERAL

UNIVERSITAT D'ALACANT

Apt. de Correus 99

03080 - Alacant

Cal advertir que en el procediment de devolució de taxes intervenen diverses unitats de la Universitat d'Alacant i que la seua resolució pot tardar. A més, no es començaran a tramitar les devolucions fins que no haja finalitzat el període de matrícula.


 

 

Dret Constitucional


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9497

Fax: (+34) 96 590 9496

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464