Saltar apartados

RAÇA, GÈNERE I CONSTITUCIONALISME: SUBJECTIVITATS EXCLOSES

JORNADA DE DEBAT

LES REIVINDICACIONS SILENCIADES EN L'ERA DE LES REVOLUCIONS LIBERALS:

Túpac Katari-Bartolina Sisa; Túpac Amaru-Micaela Bastidas i la Revolució Haitiana

22 DE NOVEMBRE DE 2016

DE 16 A 18 HRS.

Saló de Graus "Rector Ramón Martín Mateo" de la Facultat de Dret

 

ASSISTÈNCIA LLIURE, LIMITADA A l'AFORAMENT DEL LOCAL

 

Presentació

L'era de les revolucions i reivindicacions de drets, el segle XVIII, té un contingut no occidental que ha sigut ocultat. Occident estava construint-se sobre la base del constitucionalisme adscrit a l'Estat legal de Dret, com a suport jurídic i del capital. Capitalisme i constitucionalisme que necessitaran de la subordinació d'els qui no eren occidentals i de les dones, per a consolidar al subjecte dels drets. La ciutadania i la fortalesa d'aquest subjecte haurien necessitat de la justificació racial i de gènere que van facilitar l'opressió, esclavización, i subordinació dels col·lectius natiu-americans, africà, i de les dones. La present activitat cerca reflexionar sobre la genealogia del constitucionalisme i del seu protagonista: el subjecte dels drets. I, pretén visibilizar les reivindicacions silenciades que van formar part de l'evolució del constitucionalisme.

Objectiu

Recuperar aquella part de la història del constitucionalisme que ha sigut silenciada. Superar els biaixos de raça i gènere de la narrativa del constitucionalisme oficial producte del model anglés, francès i nord-americà.

 

Professorat
 • Nilda  Garay Montañez. Professora de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant
 • Ainhoa Lasa López. Professora de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant
  • Presenta: José Asensi Sabater. Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat d'Alacant

 

Informació i inscripció.
 • El cost de la matrícula és gratuït.
 • Aquesta jornada està dirigida a l'alumnat universitari i al públic en general, la inscripció es podrà realitzar mitjançant el següent formulari d'inscripció. El formulari estarà operatiu fins al dia 22 de novembre de 2016 o fins ocupar la capacitat de la sala. Aquelles inscripcions que no tinguen degudament emplenats totes les dades que se sol·liciten no seran tingudes en compte.

 

Secretaria de l'activitat.

 

Bibliografia recomanada
 • De Gori, Esteban. “Narraciones compartidas: imaginarios políticos entre Charcas y Buenos Aires (de las reformas borbónicas al proceso juntista)”, Procesos. Revista ecuatoriana de Historia, nº 37, Universitat Andina Simón Bolívar, Equador, 2013.
 • Dubois, Laurent. Haiti. The aftershocks of History, Henry Holt and Company, New York, 2012.
  • Avengers of the New World: The Story of the Haitian Revolution, Harvard University Press, Cambridge, 2005.
 • Fernandez Dominguez, Renata. "Micaela Bastidas en la historia, literatura y cultura peruana: Análisis de sus reconfiguraciones discursivas". University of Kentucky, 2005.
 • Garay Montañez, Nilda. “La revolución haitiana en los inicios del constitucionalismo: la cuestión de la raza y el sujeto jurídico y político”, Revista Historia Constitucional, nº 15, 2014.
 • Guardia, Sara Beatriz. Micaela Bastidas y las heroínas de la Independencia del Perú, Álvarez Cuartero, Izaskun y Sánchez Gómez, Julio (eds.), Visiones y revisiones de la independencia americana. Subalternidad e independencia, Edicions Universitat de Salamanca, Salamanca, 2012.
 • Mamani Ramírez, Pablo; Choque Huarín, Lucila y Delgado Mancilla, Abraham. Memorias rebeldes. Reconstrucción de Tupaj Katari y Bartolina Sisa. ¡¡¡Somos millones!!!, Ediciones El pez en el árbol, Textos Rebeldes, L'Alt-Mèxic, 2010
 • Serulnikov, Sergio. Revolución en los Andes. La era de Túpac Amaru, Sudamericana, Buenos Aires, 2011.
 • O’Phelan Godoy. Scarlett, La rebelión de los Andes: de Túpac Amaru a Túpac Catari, Centre d'Estudis Regionals Andins Bartolomé de les Cases, Cusco, 1995.
 • Paredes, Julieta. Hilando fino desde el feminismo comunitario, Cooperativa L'Arrebosse, Mèxic, 2013.
 • Valcárcel, Carlos Daniel. La rebelión de Túpac Amaru, Fondo de Cultura Económica, Mèxic, 1973.
 • Walker, Charles. De Túpac Amaru a Gamarra. Cusco y la formación del Perú republicano. 1780-1840.Centre d'Estudis Regionals Andins Bartolomé de les Cases, Cuzco, 1999.
  • “La Rebelión de Túpac Amaru: ¿una revolución nor-atlántica?”, Conferència, Cátedra Norbert Lechner, Facultat de Ciències Socials i Història de la Universitat Diego Portals, agost 2014.
  • The Tupac Amaru Rebellion, Harvard University Press, 2014.
  • La Rebelión de Tupac Amaru, Institut d'Estudis Peruans,  Lima, 2015.

Dret Constitucional


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9497

Fax: (+34) 96 590 9496

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464